Akadálymentes Címlap   FŐOLDAL   
Elszállított gépjárművek
KEHOP Pályázati közlemények
Legfrissebb hírek, programok

Fogyasztóvédelmi panasziroda és tanácsadó szolgálat Pest megyében

Hibás terméket vásárolt? Nem felel meg a szolgáltatás? Amennyiben magánszemélyként, mikro-, kis- és középvállalkozásként, civil szervezetként, társasházként nem tudja rendezni fogyasztói jogvitáját egy vállalkozással, vegye igénybe a Pest Megyei Békéltető Testület segítségét. Az eljárás egyszerű, gyors és ingyenes.

Ide kattintva léphet a panaszorida és tanácsadó szolgálat oldalára

Szűcs Lajos országgyűlési képviselő
Ki olvas minket?
Oldalainkat 269 vendég böngészi

A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló ÁROP-3.A.1/A-2008-0052 Pécel Város Polgármesteri Hivatala szervezetfejlesztése projekt keretében történik.

Honlaptérkép

Kapcsolat a webmesterhez

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS

 

Tisztelt Ingatlanbirtokosok!


Egyre többen tapasztalhatják meg a gyomnövények által kiváltott allergia kellemetlen tüneteit.

Önkormányzatunk mindig is nagy hangsúlyt fektetett a tiszta, rendezett településkép elérésére, mely nagyban hozzájárul az itt élők jó közérzetéhez, egészségéhez is. Ezért is fontos, hogy településünk valamennyi ingatlana gondozott, gyommentes legyen.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény a földhasználót, termelőt kötelezi a károsítók, gyomok elleni védekezésre. A vonatkozó jogszabályok szerint a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Amennyiben ennek nem tesz eleget, úgy közérdekű védekezést kell elrendelni a körzeti földhivatal adatszolgáltatása alapján. A közérdekű védekezés elrendelése mellett a fölhasználó a fertőzött földterület nagyságától függően 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedő növényvédelmi bírsággal sújtható.

A kötelezettség betartásának ellenőrzése bejelentésre vagy hivatalból történik. Az ellenőrzést belterületen a jegyző, külterületen az ingatlanügyi hatóság (földhivatal) végzi.


Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének a település rendjéről szóló 19/2016. (X. 10.) önkormányzati rendelete értelmében az az ingatlanbirtokos (tulajdonos, bérlő, használó), aki nem gondoskodik

- a magántulajdonban lévő ingatlana megműveléséről, illetve tisztán tartásáról,

- arról, hogy a magántulajdonban lévő ingatlana telekhatáránál lévő növényzet a szomszédos épületek, építmények és kerítések karbantartását ne akadályozza, állagát ne rongálja, ágai a telekhatáron ne nyúljanak, hajoljanak át,

- a fák, bokrok telekhatáron áthajló, átnyúló ágainak telekhatár vonaláig történő levágásáról,

megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

Szintén az ingatlan birtokosának kötelessége az ingatlan telekhatára és az úttest közötti zöldterület (kivéve az ott található fás szárú növények), valamint az árok gondozása (különösen a fű nyírása, gyom- és hulladékmentesítés), az ingatlanról közterületre kinyúló faágak, bokrok telekhatár vonaláig és 2,5 méteres magasságig történő visszavágása. Ezen előírások be nem tartása is a közösségi együttélés alapvető szabályai megsértésének minősülnek.

A jogszabály értelmében, aki a közösségi együttélés alapvető szabályait megsérti, az százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható, illetve az ilyen személlyel szemben a közterület-felügyelő ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.


Minden hatósági intézkedésnél hatékonyabb megoldás, ha mindenki a saját portáján a kellő időben elvégzi a szükséges gyomirtási, zöldfelület-kezelési munkálatokat.

Kérjük a tisztelt ingatlantulajdonosokat, -bérlőket és -használókat, hogy a fentiekben ismertetett kötelezettségüknek folyamatosan tegyenek eleget.


 

Tóth László

jegyző