Akadálymentes Címlap   FŐOLDAL   
Elszállított gépjárművek
KEHOP Pályázati közlemények
Legfrissebb hírek, programok
Első kézből...

... ahogyan Szöllősi Ferenc polgármester gondolja, látja, érzi...

Interjúk, beszédek, írások

Pécel Városa a Facebookon

Fogyasztóvédelmi panasziroda és tanácsadó szolgálat Pest megyében

Hibás terméket vásárolt? Nem felel meg a szolgáltatás? Amennyiben magánszemélyként, mikro-, kis- és középvállalkozásként, civil szervezetként, társasházként nem tudja rendezni fogyasztói jogvitáját egy vállalkozással, vegye igénybe a Pest Megyei Békéltető Testület segítségét. Az eljárás egyszerű, gyors és ingyenes.

Ide kattintva léphet a panaszorida és tanácsadó szolgálat oldalára

Szűcs Lajos országgyűlési képviselő
Ki olvas minket?
Oldalainkat 194 vendég böngészi

A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló ÁROP-3.A.1/A-2008-0052 Pécel Város Polgármesteri Hivatala szervezetfejlesztése projekt keretében történik.

Honlaptérkép

Kapcsolat a webmesterhez

Erdélyben Pécelről avagy a Háromszék újság beszámolója a zágoniak városunkban tett látogatásáról

A zágoni Mikes Kelemen Vegyes Kar volt a díszvendég a Péceli Női Kar tízéves fennállási ünnepségén. A háromnapos magyarországi vendégeskedés nagy élményt jelentett a zágoni kóristák számára.
 
alt
 
A máriabesnyői kegyhely székely kapus bejáratánál
Fotó: Bokor Anna

A péceli és a zágoni kórus kapcsolata három évre nyúlik vissza. Akkor látogatott Zágonba az Erdély-utazó házaspár Rigó Zoltán és Faragó Zsuzsa, a péceli kórus alapító karnagya, jelenleg Bartha Beáta a karvezető. A zágoni múzeumban találkoztak a helybeli karvezetővel, Bokor-Temessy Emmával, s e találkozás eredményként a péceliek felléphettek 2011-ben a 40. Zágoni Dalostalálkozón. A kapcsolat ápolásában nagy a szerepe a péceli kar titkárának, Szabó Zoltánnénak.
A Péceli Női Kar tízedik évfordulóját a kultúrközpontként működő Ráday-kastélyban ünnepelték. Ottlétük alatt kitüntető figyelmet szentelt a zágoniaknak Szöllősi Ferenc péceli polgármester is.
A két kórus találkozásának különös „hátterét” fedezte fel Rigó Zoltán. A kastély építtetője, Ráday Pál II. Rákóczi Ferenc diplomatája volt, amikor a zágoni Mikes Kelemen a fejedelem apródjaként szolgált. Egy időben voltak Rákóczi közeli körében, minden bizonnyal, ismerték is egymást.
A zágoniak Pécel környékének több látnivalóját is megismerhették, többek között a gödöllői Grassalkovich-kastélyt, Erzsébet királyné tavaszi és őszi pihenőhelyét. Felejthetetlen élmény marad számukra Máriabesnyő, Magyarország második leglátogatottabb zarándokhelye. Gróf Grassalkovich Antal 1758-ben építtetett a templomot a Szent Szűz tiszteletére. 1759-ben Loretóból Szűz Mária-szobrot hozatott, ma is látható a főoltár mögött. Ezen oltár előtt énekelhették a zágoniak Schubert: Szent az Isten című művét.
A Mikes Kelemen Vegyes Karnak ez volt idei második magyarországi utazása.

Módosítás: (2013. október 19. szombat, 14:04)