Akadálymentes Címlap   FŐOLDAL   
Elszállított gépjárművek
KEHOP Pályázati közlemények
Legfrissebb hírek, programok
Első kézből...

... ahogyan Szöllősi Ferenc polgármester gondolja, látja, érzi...

Interjúk, beszédek, írások

Pécel Városa a Facebookon

Fogyasztóvédelmi panasziroda és tanácsadó szolgálat Pest megyében

Hibás terméket vásárolt? Nem felel meg a szolgáltatás? Amennyiben magánszemélyként, mikro-, kis- és középvállalkozásként, civil szervezetként, társasházként nem tudja rendezni fogyasztói jogvitáját egy vállalkozással, vegye igénybe a Pest Megyei Békéltető Testület segítségét. Az eljárás egyszerű, gyors és ingyenes.

Ide kattintva léphet a panaszorida és tanácsadó szolgálat oldalára

Szűcs Lajos országgyűlési képviselő
Ki olvas minket?
Oldalainkat 248 vendég böngészi

A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló ÁROP-3.A.1/A-2008-0052 Pécel Város Polgármesteri Hivatala szervezetfejlesztése projekt keretében történik.

Honlaptérkép

Kapcsolat a webmesterhez

Ellenőrző kutakkal vizsgálják Pécel vezetékes ivóvízbázisát

A vezetékes ivóvíz jó minőségének hosszú távú megőrzése Pécel Önkormányzata pályázott, és közel 81 millió forint támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Program keretéből. A kivitelezési munkák már folynak, a beruházás eredményeként 2014-re kiépül egy korszerű, uniós normáknak megfelelő vízbázis monitoring rendszer.
Egy 1996-os országos felmérés világított rá arra a problémára, hogy a Gödöllői dombság területén több település, köztük Pécel ivóvízkészlete sérülékeny földtani környezetűnek minősül. A sérülékenység azt jelenti, hogy a felszín közelében lévő félig áteresztő homok vagy homokos agyag összetételű talajréteg nem tud megfelelő védelmet nyújtani a felszíni szennyeződésekkel szemben, ez utóbbiak gyakorlatilag akadálytalanul bemosódnak a talajvízbe, onnan pedig a földalatti nyomáskülönbségnek köszönhetően a mélyebb rétegekbe.
A fenti problémát felismerve a város önkormányzata 2012-ben uniós forrásra pályázott és nyert. Önerő nélkül, 100 százalékos támogatásból 2014 év elejére kiépül egy korszerű monitoring rendszer összesen 24 darab ellenőrző kúttal.
 
alt
Huszonnégy ellenőrző kút védi 2014-től Pécel ivóvízbázisát. Felvételünk az egyik kútnál készült. Balról jobbra: Nagy Zoltán DPMV péceli vízmű üzemegység-vezető, Mizák Nikolett hidrogeológus, Kovács Zoltán településfejlesztési irodavezető, Fazekas Barna alpolgármester, Hatvaniné Vályi Nagy Ágnes és Hatvani Viktor projektmenedzserek, dr. Deák János okl. geológusmérnök
 
A program most tart a félidejénél, melynek kapcsán 2013. október 9-én a megvalósításban dolgozó szakemberek részvételével projekttájékoztatót tartottak a péceli Polgármesteri Hivatalban. A beruházás során fúrások, kőzet és vízmintavételek, laboratóriumi mérések történtek, melyek célja a terület földtani felépítésének részletes leírása. Jelenleg a vizsgálati eredmények feldolgozása és értékelése folyik. A közel két éves munka eredményeként kiépül egy korszerű ellenőrző rendszer és elkészül egy stratégiai biztonságba helyezési terv is, így megelőzhető, hogy az emberi szennyezés káros hatásai az ivóvíz minőségében is megjelenjenek.
***
Projektadatok:
Projekt címe: Péceli üzemelő sérülékeny ivóvízbázis diagnosztikai vizsgálata
KEOP-2.2.3/A/09-11-2011-0011, Kedvezményezett: Pécel Város Önkormányzata
2119 Pécel, Kossuth tér 1., Honlap: www.pecel.hu, Kivitelező: GEOKOPMLEX Geológiai - Geodéziai Tervező és Kivitelező Kft. 3527 Miskolc, József A. u. 59.
Projekt menedzsment: Hatvani Területfejlesztési Iroda Kft. 3525 Miskolc, Dózsa Gy. u. 32.

Módosítás: (2013. október 20. vasárnap, 11:17)